RECREATIEROUTE KRAGGENBURGOntdekken, beleven, proeven, ruiken en voelen

Rijksmonument Waterloopbos

In het Waterloopbos liggen de schaalmodellen van 35 waterwerken verborgen, een unieke combinatie van natuur en techniek. Ontdek in dit prachtige polderbos de restanten van bijzondere waterwerken van over de hele wereld. 

Praktische Informatie

  • Openingstijden: Vanaf 15 december 2013 geopend op woensdag, zaterdag en zondag van 13.30 tot 16.30 uur en in de schoolvakanties van regio Noord (voorjaar-, mei- en kerstvakantie) op alle dagen van 13.30 tot 16.30 uur

Het Bezoekerscentrum Waterloopbos is in 2013 verbouwd. Je kunt hier een kopje koffie drinken, je natuurkennis testen en oefenen in het beschermen van dijken tegen hoge golven. Luister naar het bijzondere verhaal van de techniek uit het verleden en de prachtige natuur van nu. De baliemedewerker helpt je graag verder met vragen over bijvoorbeeld routes. Het ideale start- of eindpunt voor een mooie wandeling door het Voorsterbos.

Vanaf het bezoekerscentrum starten diverse routes. Loop bijvoorbeeld een rugzakroute met natuuropdrachten voor het hele gezin. In het Waterloopbos vind je de schaalmodellen van zo’n dertig waterloopkundige proefmodellen, ook erg interessant voor kinderen! Of wandel vanaf het infocentrum de Haven- en Golvenroute. En voor minder validen is het gebied ook bereikbaar, er zijn twee invalidenroutes beschikbaar (1,8 en 2,5 km).

Oud-medewerkers van het Waterloopkundig Laboratorium, dus de mensen die zelf aan de modellen hebben gewerkt, geven regelmatige excursies in het bos. De tijden zijn vermeld in de agenda. Groepen kunnen op verzoek ook op een ander tijdstip rondgeleid worden.

Meer informatie